kiégésBiromamunkamat - Wellbeing supervision

Szupervízióval megállítható a kiégés

moderniskola.hu weboldalon cikket olvashattok tőlem a szupervízióról, Szupervizióval megállítható a kiégés címmel.

Mi a szupervízió, hogyan segíthet ez a módszer a stresszhelyzetek jobb kezelésében és a kiégés megelőzésében? A szupervízió szót hallva nagy valószínűséggel a legtöbb ember az ellenőrzésre gondol először, pedig valójában a szónak semmi köze ehhez a jelentéshez. Kevesen tudják, hogy ez az egyik leghatékonyabb tanácsadási forma, amit a kiégés megelőzésére fejlesztettek ki.

Egy szupervíziós folyamatban lehetőség van arra, hogy egy mentálisan megterhelő szakmai helyzetünkre más módon tekintsünk rá. Mindannyian átéltük már azt, hogy a saját gondolataink újra és újra ugyanabba a spirálba visznek bele és egyszerűen képtelenek vagyunk kitörni ebből. Hiába a sok baráti jó tanács, mégsem tudunk kilépni a saját gondolkodásmódunkból és másképp ránézni egy problémás helyzetre. A szupervízió pontosan ebben segít azáltal, hogy egy elfogadó légkörben lehetőséget teremt arra, hogy mások segítségével belenézzünk a saját tükrünkbe és reflektív módon elemezzük a helyzetünket. A reflexió és a visszajelzések segítségével pedig szemléletet tudunk váltani, ki tudunk végre lépni a megszokott sémánkból és képessé válunk arra, hogy másképp tudjunk ránézni az addig kilátástalannak tűnő helyzetre.

A fenti cikk elsősorban a pedagógusoknak szól, de a módszer bármilyen megterhelő szakmai helyzetben, akár vállalati közegben is kiválóan alkalmazható.

Akik bennünket választotak